Fotoğraf GezilerimizTüm Haberler

BOFSAD AMASYA’YA GİDİYOR…! (11-12 Nisan 2015)

kalıp2

Ferhat’la Şirin’den Şehzadelere tarihe tanıklık etmiş bir kenti fotoğraflarımızla ölümsüzleştiriyoruz.

 Amasya Kalesi,Kral Kaya Mezarları, Burmalı Minare Camii, Gök Medrese Camii,  Beyazıd Paşa Camii ve Külliyesi , Ferhat Su Kanalı, Bimarhane, Yalıboyu Evleri – Amasya manzarasına sahip olan Çakallar Tepesinde semaver ile çay molası .

Amasya Kalesi:Şehrin stratejik olarak en iyi noktasına, Harşena Dağı’na kurulmuş. Helenistik, Bizans, Roma, Osmanlı döneminde genelde askeri amaçlı kullanılmış. Kalenin sur duvarlarının çoğu ayakta kalmış. Yeşilırmak Nehrine ve kral mezarlarına kadar uzanan M.Ö. 3. yy’a ait merdivenli bir yer altı yolu var ki, turistler tarafından da çok ilgi çekiyor.

Kral Kaya Mezarları:Amasya Kalesi’nin bulunduğu Harşena Dağı’nın eteklerinde bulunan kalker kayalara oyularak yapılmış. Yeşilırmak boyunca irili ufaklı 21 tane mezar olduğu bilinmekle birlikte, sadece birkaç tanesi günümüze kadar gelebilmiş. Bu mezarların bulunduğu yer Krallar Vadisi olarak biliniyor.

Burmalı Minare Camii:Bir çok onarım ve restorasyon yüzünden ne yazik ki orijinalliğini yitirmiş. Selçuklu kümbeti ve burmalı minaresi caminin en önemli yapıları.

Gökmedrese Camii:1267 yılında Amasya Beylerbeyi Emir Seyfeddin Torumtay tarafından yaptırılmış. Caminin yanında bulunan kümbet, mavi renkte çinilerle süslendiği için Gökmedrese adını almış. Ağaç işçiliği bakımından güzel bir örnek olan kapısı, Amasya müzesinde sergileniyor. İki yanında bulunan penceresi ise, Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örneklerini sergiliyor.

Beyazid Paşa Camii ve Külliyesi:1482-1486 yılları arasında Amasya valisi Şehzade Ahmed tarafından babası II. Bayezid adına yaptırılmış. Osmanlı mimarisinin tipik örneklerinden olan eserin mimarı ise Şemseddin Ahmed. Külliye; camii, medrese, imaret, şadırvan ve çeşmeden meydana geliyor.

Osmanlı Şehzadesi II.Beyazid, Amasya’da valilik yaparken, kardeşi Cem Sultan’ın saltanatı ele geçirme çabalarından huzursuz olur. Amasya’nın ileri gelenleri II. Beyazid’e endişelenmemesini, tahta kendisinin geçeceğini müjdelerler ve Amasya’ya imaret, medrese ve camii yaptırmasını rica ederler. II. Bayezid çok duygulanır ve tahta çıkar çıkmaz istenen yapıları Amasya’ya inşa ettirir.

Ferhat Su Kanalı:Aşkları dillere destan olan Ferhat ile Şirin’in hikayesinin geçtiği, Ferhat’ın dağları deldiği yer olarak biliniyor. Hikayesi de şöyleymiş:

O dönemde Azerbaycan’ın Erzen Kenti’nin ünlü kadın hükümdarı Mehmene Banu, çok sevdiği kız kardeşi Şirin’e özel bir köşk yaptırır. Köşkü süsletmek için de dönemin en ünlü ve becerikli nakkaşı Ferhat’ı çağırır. Ferhat çalışırken Mehmene Banu’nun kız kardeşini görür ve aşık olur. Ama Mehmene Banu da bir rivayete göre Ferhat’ı sevdiğinden bu aşka razı gelmez.

Ferhat bir gezi sırasında Amasya Hükümdarı Hürmüz Şah ile tanışır ve durumunu anlatır. Gencin durumuna üzülen Hürmüz Şah onu yanına alıp Mehmene Banu’dan Şirin’i istemeye gider. Mehmene Banu tekrardan karşı çıkınca iki hükümdar birbirine savaş açar. Mehmene Banu yenilir ve her şeyi bırakıp kaçar. Ancak Ferhat ile Şirin yine kavuşamazlar. Çünkü savaş sırasında Hürmüz Şah’ın oğlu da Şirin’e aşık olmuştur. Bunu duyan Hürmüz Şah zor durumda kaldığı için, kendince bir çözüm bulur ve Ferhat’a başarılması zor bir görev verir. Eğer Amasya yakınlarındaki bir dağı delerek, oradan kente su getirebilirse, Şirin’e kavuşabileceğini söyler. Ferhat, hemen başlar çalışmaya. Aşkın gücüyle, delinemez denilen dağı deler. Bir süre sonra işin sonunun yaklaştığını gören Şah, yaşlı bir kadınla Ferhat’a, Şirin’in öldüğü haberini ulaştırır. Bu acıya dayanamayan Ferhat, dağları deldiği gürzüyü havaya fırlatıp altında kalarak can verir. Ferhat’ın ölüm haberini alan Şirin ise, kendini öldürür. Bu dünyada kuvaşamamış da olsalar, iki sevgiliyi yan yana gömerler.

Bir rivayete göre; her bahar Ferhat’ın mezarı üstünde kırmızı, Şirin’inkinde beyaz gül; aralarında ise, dikenli bir çalı çıkmaktaymış. O çalı kimine göre Mehmene Banu, kimine göre ise haberi getiren yaşlı kadınmış. Aslına bakılırsa, bu hikayede çalı olması muhtemel başka kişiler de var gibi.

Bimarhane:Bimarhane, İlhanlı döneminden günümüze kalmış tek eserdir. Şu anda Konservatuar olarak kullanılan Bimarhane, 1308-1309 yılları arasında İlhanlı Hükümdarı Sultan Muhammed Olcaytu ve hanımı İldus Hatun adına yaptırılmış. Giriş kapısı ile ilgi çeken Bimarhane, özellikle yapının ön tarafı bakımından çok değerli. Burası eskiden bir yandan öğrencilerin eğitildiği, bir yandan da hastaların tedavi edildiği uygulamalı öğretim yeri olarak hizmet vermiş.

Yalıboyu Evleri:Bir yanında Harşena Dağı’nın yamacında bulunan kaya mezarlarından gelen mistik hava, bir yanında klasik Osmanlı mimarisi… Harşena Dağı’nın eteklerinde, Yeşilırmak kıyısında bulunan Yalıboyu Evleri sizi nostaljik bir yolculuğa çıkaracak. Tarihi Yalıboyu Evleri’nin sıralandığı Hazeranlar Sokağı’na girdiğiniz anda, gördüğünüz evlerin bir kısmı konut; büyük bir kısmı ise, otel, pansiyon, kafe ve restoran olarak hizmet veriyor. Amasya’nın tarihi dokusunu tümüyle hissedebileceğiniz bu turistik mekan sizi bekliyor.

1. GÜN AMASYA’YI BERABER GEZİYORUZ.
2. GÜNÜ SERBEST ZAMAN OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ.

http://www.tfsfonayliyarismalar.org/yarisma_detay_bilgi.asp?s=112   LİNKİNDE BULUNAN YARIŞMA İÇİN FOTOĞRAFLARIMIZI ÇEKİYORUZ.

Tur Fiyatı: (2/3 kişilik odalarda kişi başı fiyattır):230TL.

Tur Ücretine Dahil Olanlar:
.: Bolu-Amasya, Amasya-Bolu Ulaşım.
.: 1 Gece 4 yıldız otelde konaklama+ 1 kahvaltı+ 1 akşam yemeği,
.: Programda Belirtilen Tüm çevre gezileri,
.:Araç içi İkramlar
.: Türsab Seyahat Güvence Paketi (Sigorta)

Tur Ücretine Dahil Olmayanlar:
.: Öğle Yemekleri,
.: Müze ve Ören Yeri Girişleri,
.: Tüm Kişisel harcamalar.

Hareket Yeri:BOFSAD Dernek Merkezi –  11 Nisan 2015     Saat:01.00
Not: Katılımın 30 kişiden az olması durumunda gezi ertelenecektir.

Kayıt ve Bilgi için:

***0542 321 69 96 Seza Vardallı -VRD Mimarlık Ferit Talay Cd.No:13/A  BOLU
***0533 636 41 00 Hamza Canbaş
***12-19-26 Mart 2015  Saat17.00-19.00 BOFSAD Dernek Merkezi